Lair Of The Multimedia Guru

September 3, 2019

Main development machine failure

2 days ago before going to bed i started some tests on my box. When i woke up yesterday, i couldnt login remotely to the box, looking more careful the box was waiting for keyboard input during boot. It had issues previously and i intended to replace it for a long time. That was on hold because the ryzen 3950X isnt available yet which i wanted to use for a new box.
So i helped it boot, restarted the task and a bit later the box fans and disks spun down it rebooted again. My first thought was power supply or mainboard issue. The box after all was used alot and was somewhat old. I had a power supply laying around which was intended for my the future 3950X. So a little unhappy i moved the other machine that blocked access to the failing box away. Next with some dust mask and vacuum cleaner i removed many years of dust. Having removed all dust that failed to hold on. I wanted to check if it still booted, what temperature it reached and if maybe it worked now. The moment i switched it on i was glad i had the dust mask still on, for some reason more dust was blown out by the noctua fans. And it was interesting to see the dust coming out and some of it being sucked into my still running vacuum cleaner. The machine booted and i restarted the task, it didnt fail. So i tried again and then run fate in a loop. It reached 86°C cpu temp IIRC but it didnt fail or reboot again. Now a day later, the machine showed no further anomalies, it seems happy again.
This was the first time I ve had a system apparently failing from nothing but dust.

Filed under: FFmpeg,Hardware — Michael @ 21:50

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Powered by WordPress